ontwikkel een zwart wit kleinbeeld film

de snelste weg voor een beginnend fotograaf naar het hart van de fotografie

 

*1. Knip van de kleinbeeldfilm de beide hoekjes af. Dit om te voorkomen dat de film bij het inspoelen blijft steken.

*2. Maak een schone zeem druipnat, knijp hem zo droog mogelijk en hang hem te drogen.

*3. Zorg dat je spoel droog is. Eventueel even fohnen. Een druppel water maakt dat de film zwelt en klemvast in de spoel komt te zitten, en daar sta je dan met je meter film.. Zet al de spulletjes die je gebruikt altijd in dezelfde opstelling voor je op je werkblad; denk eraan dat het donker is en je alles op de tast zult moeten kunnen vinden. Verwijder de filmcapsule en spoel de film in de spoel. Zorg dat dit in het absoluut-donker gebeurt. Om te kontoleren of het ergens donker is moet je je ogen de kans geven om te wennen aan het donker. In sommige doka's kun je na 10 minuten accomoderen de krant lezen....Verwijder na het inspoelen eventuele plakband van het filmeind.

*5. Plaats de film in de ontwikkeltank (lichtsluis niet vergeten!!!) en sluit de tank op de correcte wijze. Het licht kan nu aan.

*6. Zorg dat al je trechters en maatbekers schoon zijn, en prepareer de juiste ontwikkelaar in de gewenste verdunning en breng op temperatuur. Ijskast en au bain marie zijn handige hulpmiddellen.

*7. Het ontwikkellen gaat nu echt beginnen. Open de ontwikkeltank en giet de ontwikkelaar in de tank. Voor 1 film duurt dat ongeveer 15 a 20 sec. Schakel de klok in bij de eerste druppel die je ingiet en doe dat voortaan altijd. De clou van macht in de fotografie is vaak het standariseren van zoveel mogelijk factoren. Vooral bij de filmontwikkeling is dit erg belangrijk. Na het ingieten tank sluiten met de dop. Nu 3 ferme klappen met de tank op het werkbad om eventuele luchtbellen van het filmoppervlak te verwijderen.(een voorspoeling met water op dezelfde temperatuur is ook mogelijk). De eerste minuut wordt constant geaggiteerd. Kiep de tank rustig als in een slow motion. Te snel aggiteren kan strepen veroorzaken die niet meer te verwijderen zijn. Na de eerste minuut tank neerzetten en daarna elke halve minuut 2 keer kiepen. Doe dit zoveel mogelijk op dezelfde manier.

*8. Na het verstrijken van de juiste ontwikkeltijd ontwikkelaar uit de tank gieten en 5 minuten spoelen. Een stopbad gebruiken kan ook.

*9. Na het spoelen tank leeggieten en fixeren met juist aangemaakte filmfixeer. Fixeertijden volgens voorschrift van de fabrikant, of op 2 maal de klaartijd. Fixeer nooit te lang. Na zijn werk te hebben gedaan begint de fixeer aan je net met veel moeite ontwikkelde beeld te knabbelen. Zonde en helemaal onnodig.

*10. Na het fixeren mag je tank open en kontroleer je of er beeld is en of de film uitgefixeerd is.

*11. 15 minuten spoelen via snelspoelslang. Zonder slang langer.

*12. In het laatste spoelwater 3 druppels agepon of een andere waterontharder. Doseer zorgvuldig; agepon vlekken zijn lastiger dan kalkvlekken.

*13. Hang de film in een stofvrije ruimte te drogen. Trek de glaskant van je film in een keer na met de zeem. Zorg dat je zeem brandschoon is anders trek je krassen.

*14. Laat de film drogen aan de lucht. De film is droog als er geen knikken meer inzitten en een beetje bol staat.

Fouten zul je zeker maken, laat je niet te snel ontmoedigen de meeste fouten maak je maar een keer. Werk nauwkeurig en geconcentreerd en noteer in een schriftje wat je precies gedaan hebt. Naar aanleiding van het resultaat wordt je volgende film weer beter. Bedenk dat van een slecht negatief nooit een optimale druk te maken is. succes en veel plezier